divendres, 16 d’agost del 2013

La rebelión de las masas de Ortega y Gasset

La rebelión de las masas

Autor: José Ortega y Gasset
Any: 1930
Editorial: Espasa Calpe
Col·lecció: Austral Humanidades nº 330
ISBN: 978-84-670-3353-3

Introducción de Julián Marías
Postdata en 1993 de Julián Marías

LA REBELION DE LAS MASAS
Prólogo para franceses
Primera parte: La rebelión de las masas
Segunda parte: ¿Quién manda en el mundo?
Epílogo para ingleses
Apéndice: Dinámica del tiempo


Absolutament recomanable llegir-ho i absolutament recomanable fugir de prejudicis per fer-ho. Tots i cadascun dels mots emprats tenen un significat més enllà del tòpic. Nacionalisme, aristocràcia, opinió,.. tot es matitzat dins el contexte. Per exemple, dins l'epíleg per a anglesos, pàg. 262:

"Del mismo modo, solemos, sin más reflexión, maldecir de la esclavitud, no advirtiendo el maravilloso adelanto que representó cuando fue inventada."

I la podem continuar maleint, però Ortega demostra que fou un avenç.

Fins i tot, temes com el del nacionalisme poden prendre un significat sorprenent. Es podria argumentar que una societat amb projectes, amb voluntat de ser, té el dret -i fins i tot l'obligació- de superar un nacionalisme incloent i conservador.

Pel que fa a la massa, considera que necessita d'una aristocràcia, però no està parlant d'una noblessa degenerada. Es refereix a un govern dels millors, dels més preparats amb una visió global i ètica. L'origen d'aquesta aristocràcia -en el sentit grec del mot, govern dels millors- no té cap relació amb els actuals estaments socials.

Es un llibre dur, elegantment escrit i amb tot un plegat de neologismes. En qualsevol cas, una lectura interesant.

"El gitano se fue a confesar; pero el cura, precavido, comenzó por preguntarle si sabía los mandamientos de la ley de Dios. A lo que el gitano respondió: Misté, padre: yo loh iba a aprendé; pero he oído un runrún de que loh iban a quitá." pàg. 197 Segunda parte, XIV cap. 3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada