dimecres, 8 de febrer del 2012

El banquet de Plató



La cosa comença forta. Donat que es tracta d'un Συμπόσιον el principal tema a tractar es el beure. I resulta que tots coincideixen en que ja no els hi cap més vi així que es limitaran a parlar. A Sòcrates això no li afecta ja que la seva capacitat pel alcohol és sobrehumana.




Malgrat alguna incoherència cronològica puntual, el banquet es situa en el 416 aC. (Sòcrates prendrà la cicuta el 399 aC).

Es planteja debatre sobre l'amor. Comença Fedro, segueix Pausànies, i deuria continuar Aristòfanes però com té un atac de singlot, pren el relleu el metge Erixímac. La part d'Erixímac és bastant tediosa però de seguit apareix Aristòfanes (parlant del tema de la mitja taronja).
Li segueix Agató (l'anfitrió) i finalment Sòcrates que -aplicant la mayèutica- destrosa els anteriors arguments indicant que tot el que sap sobre el tema li ha explicat Diotima, una dona de Mantinea.

Finalitza el debat amb l'aparició de Alcíbiades, totalment borratxo que fa un gran elogi de Sòcrates del qual ha estat fortament enamorat.

No hi ha temps per continuar, una corrua de gent molt engrescats entra a la sala i continua la festa. Al dia següent, quan tots han caigut adormits, Sòcrates, s'en va.


ISBN 10: 84-309-3208-9
Título: El banquete
Autor/es:
Platón (428 a.C.-347 a.C.) [Ver títulos]
Gil Fernández, Luis (1927- ) ; ed. lit. [Ver títulos]
Gil Fernández, Luis (1927- ) ; tr. [Ver títulos]
Lengua de publicación:
Castellano
Lengua/s de traducción:
Griego
Edición: 1ª. ed. , 3ª. imp.
Fecha Edición: 09/1998
Fecha Impresión: 06/2004
Publicación:
Editorial Tecnos
Descripción: XXVI, 86 p. 18x11 cm
Encuadernación: rúst.
Colección:
Clásicos del pensamiento,132 [Ver títulos]
Materia/s:
HP - Filosofía
Precio: 6,06 Euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada