diumenge, 3 de juny de 2012

El llit de Procust

Llegint a José Antonio Marina en Ética para náufragos, en el primer diàleg entre la lectora i l'autor, la lectora fa servir l'expressió "lecho de Procusto".

Com a "inculturazo" militant no tenia ni idea del sentit de l'expressió tot i que fins i tot es fa servir en temes de deformació gràfica i en informàtica.

Procust és un dels personatges que amenitzen el viatge de Teseu des de Trezen fins a Atenes. Primer es troba i mata a Perifetes pispant-li la seva maça. Tot seguit mata a Sinis (que tant va contribuir als guions de Tarzan) i té una relació amb la seva filla Perigune. Desprès mata a la truja de Cromió, a Escirió llençant-lo al mar (i imagino que essent menjat per la tortuga), mata a Eleusis i finalment es troba amb Procust.

Procust era un bandit que seduia a les seves víctimes i les allitaba. Si la víctima era més gran que el llit, li tallaba les parts que sobraven (peus i cap). Si la víctima era més petita que el llit, li trencaba les articulacions perquè s'adaptés a la mida del llit. Ningú era de la mida justa perquè sembla ser que el llit es podia allargar o fer més curt a voluntat de Procust.

Teseu el va ensarronar i el va lligar al llit on li aplicà el seu mètode. D'aquesta manera, un cop més, Teseu va aplicar la seva medicina als seus enemics.

En informàtica, en una cadena de text de longitud fixa farcim amb espais en blanc o trunquem el valor. A aquest mètode se li diu procustià.

Tags:
Lecho de Procusto

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada