dissabte, 19 de juliol del 2014

Erasmo de Rotterdam de Stefan Zweig

Autor: Stefan Zweig
Títol: Erasmo de Rotterdam. Triunfo y tragedia de un humanista
Títol original: Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam
Any: 1938
Traducció: Rosa S. Carbó
Pàgines: 212
Editorial: Paidós 2 impressió agost 2013
ISBN: 978-84-493-2633-2

Sumario:
Misión y sentido de su vida
Panorama de la época
Oscura juventud
Retrato
Años de magisterio
Grandeza y límites del humanismo
El gran adversario
La lucha por la independencia
El gran enfrentamiento
El final
El legado de Erasmo

Lista de ilustraciones


Em vaig fixar en un llibre de Zweig sobre Maria Antonieta. La senyora no m'interessava gaire però Zweig sí. Vaig mirar la contraportada i feia referència a altres llibres de Zweig de -diguem-ne- biografies: Erasme de Rotterdam. Evidentment no podia deixar passar l'oportunitat i ho vaig demanar a la llibretera de La Central (una llibreria de debò, no un supermercat) i tot seguit el tenia a les mans. Es va quedar uns dies a la guantera del cotxe com a llibre d'emergència mentre enllestia un llibre de Joaquim Albareda sobre la Guerra de Successió. Una tarda de diumenge va sortir de la guantera i em va regalar el plaer de llegir novament a Zweig i a banda, sobre Erasme...

Crec que les primeres pàgines del capítol Panorama de la època deurien ser de lectura obligatòria en els instituts. Les quatre pinzellades que dona Zweig sobre el Renaixement, fan reviure aquell moment molt millor que qualsevol llibre de text.

En el llibre veiem una descripció de la vida d'Erasme amb el positiu i el negatiu. Es interessant el plantejament que es fa sobre l'aristocraticisme del pensament d'Erasme, vetat als que no coneguin el llatí. L'Elogi de la bogeria i l'enfrontament amb Luter conformen bona part del llibre i ens presenten a un Erasme humà amb les seves virtuts i misèries d'un home que sols volia viure en pau sense que ningú es fiqués amb ell (noble aspirança).

A destacar:

"Dulce bellum inexpertum (Solo a aquellos que no la han vivido les parece hermosa la guerra)"
pàg, 97

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada