dijous, 24 de desembre del 2009

Era Meiji


Antecedents
El shogunat al Japó, es a dir, la seva época feudal, estava ja finalitzant quan va apareixer el Comodor Matthew Calbraith Perry (el bitxo lleig de la foto). No és que fos la causa final, però l'impacte fou indubtable.

En poques paraules, es va deixar caure al Japó i va voler encetar converses comercials amb un país totalment tancat. Li varen oferir anar a Nagasaki on hi havia una mica de comerç amb els holandesos. Perry es va negar i es va plantar amb els seus vaixells davant de Edo ( l'actual Tokio). Va oferir als japonesos un parell de banderes blanques perquè les agitessin quan vulguessin que acabessin de bombardejar-los i començar converses comercials:

"In 1852, Perry embarked from Norfolk, Virginia for Japan, in command of a squadron in search of a Japanese trade treaty. Aboard a black-hulled steam frigate, he ported Mississippi, Plymouth, Saratoga, and Susquehanna at Uraga Harbor near Edo (modern Tokyo) on July 8, 1853.
His actions at this crucial juncture were informed by a careful study of Japan's previous contacts with Western ships and what could be known about the Japanese hierarchical culture. He was met by representatives of the Tokugawa Shogunate who told him to proceed to Nagasaki, where there was limited trade with the Netherlands and which was the only Japanese port open to foreigners at that time (see Sakoku).

Perry refused to leave and demanded permission to present a letter from President Millard Fillmore, threatening force if he was denied. Commodore Perry was fully prepared for hostilities if his negotiations with the Japanese failed, and threatened to open fire if the Japanese refused to negotiate.
He remitted two white flags to them, telling them to hoist the flags when they wished a bombardment from his fleet to cease and to surrender. To demonstrate his weapons Perry ordered his ships to attack several buildings around the harbor. The ships of Perry were equipped with new Paixhans shell guns, capable of bringing destruction everywhere a shell landed.
The Japanese military forces could not resist Perry's modern weaponry; the term "Black Ships", in Japan, would later come to symbolise a threat imposed by Western technology.

The Japanese government was forced to let Perry come ashore to avoid further naval bombardment.
Perry landed at Kurihama (in modern-day Yokosuka) on July 14, 1853 presented the letter to delegates present, and left for the Chinese coast, promising to return for a reply.

Fortifications were built in Tokyo Bay at Odaiba in order to protect Edo from a possible American naval incursion."

L'era Meiji
L'era Meiji ocupa des del 1868 fins el 1912 i coincideix amb el temps de l'emperador Mutsuhito. Es el moment de la modernització de Japó i de l'abandonament de 256 anys de mon feudal que rebia el nom del shogunato Tokugawa.

Meiji vol dir "culte a les regles".

La capital va passar de Kioto cap a Tokio, (l'antic Edo). Els daimyo, una mena de senyors provincials, van entregar les seves terres a l'emperador simbolitzan que quedaven a les seves ordres. L'estat els va convertir en governadors i es va comprometre a mantenir els samurai, que havien esdevingut en el que a Espanya es coneixia com a hidalgos, es a dir, baixa noblessa que viu de la seva pròpia història i que ni sap ni vol treballar.

En l'aspecte religiós, una recuperació de la tradició sintoista va servir per reforçar la idea de l'emperador com a déu.

Al 1875 l'emperador va encarregar a un consell d'ancians començar a pensar en una Constitució que finalment va ser aplicada el 1889.

Pel que fa al desenvolupament fou el fruit de la contractació de 3.000 tècnics estrangers (els "o-yatoi gaikokujin") i l'enviament d'estudiants japonesos a Europa i Amèrica. Les empreses zaibatsu (com ara Mitsubishi) van tenir un paper fonamental en aquest procés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada