dimecres, 3 de gener del 2018

Sancho I el gordo de Lleó i els començaments de la independència de Castella.

A banda de la curiositat, el rellevant seria el començament de la independència de Castella, l’evidència de lluites intestines entre els regnes cristians, els pactes entre musulmans i cristians i les aliances per interessos particulars, la convivència de jueus i musulmans, un dels primers casos de poder d’una dona a la península.

Ramir II i el comte de Castella Fernán González havien col·laborat en la repoblació de les valls altes del Duero i de l'Ebre.

Ja en 940 Fernán González comença a considerar la independència de Castella i es revolta. Ramir II i el seu fill, el futur Ordoni III, sufoquen la revolta i tanquen a Fernán González a Lleó. Ramir II envia al seu altre fill Sancho a governar simbòlicament Castella però Sancho té al voltant de cinc anys i a Castella volen l'alliberament de Fernán González.

Ramir II allibera a Fernán González que, a canvi, accepta lleialtat a Ramir II. En 953, ja amb Ordoni III, Fernán González es torna a revelar amb l'ajut de Donya Toda de Navarra que era tia d'Abd-er-Rahman III i havia aconseguit un contracte de no-agressió amb els musulmans. L'excusa era donar suport als drets legítims de Sancho. L'aixecament, però, no té massa conseqüències.

En 956 mor Ordoni III i Sancho, el craso o el gras, ja amb obesitat mòrbida, ocupa el tron. Sancho trenca la seva dependència amb Fernán González. El castellà reacciona i planteja que Sancho no és un veritable rei, ja que no pot ni caminar sol. Fernán González deposa a Sancho i fa rei a Ordoni IV el malo.

Sancho fuig a Pamplona i demana ajut a la seva àvia la reina Donya Toda de Navarra i al nebot de Toda el califa Abd-er-Rahman III. Abd-er-Rahman, el primer que fa és enviar al seu metge personal, un jueu.

Sancho i Toda viatgen a Medina Zahara. Toda reforça els pactes de no-agressió amb els musulmans i Sancho es sotmet a una dieta, durant quaranta dies, sols de líquids, ja que li han cosit els llavis.

Un cop millorat el califa Abd-er-Rahman III i Sancho plantegen la conquista del regne de Lleó. En 959, Sancho, amb un exèrcit musulmà recupera el seu regne. Ordoni IV fuig a Astúries.


Sancho regnarà fins a 966 renovant les lluites contra nobles cristians i musulmans. Morirà després de menjar una poma probablement enverinada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada