dijous, 4 de febrer del 2010

L'aparell circulatori

L'APARELL CIRCULATORI

Format per:

  1. Sang
  2. Cor
  3. Vasos sanguini
1. LA SANG

Plasma o sèrum
Glòbuls blancs o leucòcits
Glòbuls vermells o eritròcits o hematies
Plaquetes o trombòcits


2. EL COR


Les parets de les aurícules (cavitat superiors) són més flonges, en canvi, les parets dels ventrícles (cavitats inferiors) són força més musculoses.

En el pas entre aurícules i ventricles hi ha unes vàlvules que són la tricúspide que connecta la part dreta, mentre que la mitral connecta la part esquerra.

Hi han dos tipus de circulació simultànies:
  • circulació pulmonar o menor
  • circulació general o major
CIRCULACIO PULMONAR O MENOR

Es la circulació que comunica el cor i els pulmons.

Per les venes caves (superior i inferior) arriba a l'aurícula dreta sang "bruta" de la part superior del cos, per tant sang amb dioxid de carboni.

La sang bruta passa de l'aurícula dreta per la tricúspide i el cor la bombeja perquè sorti per l'arteria pulmonar passant per la vàlvula del mateix nom. L'arteria pulmonar es bifurca anant cada arteria a un pulmó.

En el pulmó la sang va passant per arteries cada cop més petites fins que arriba als capilars, on recull l'oxigen i deixa el diòxid de carboni. Ara la sang ja neta -plena d'oxígen- comença a passar per venes cada vegada més grans fins arribar a les venes pulmonars que entren al cor per l'aurícula esquerra. El diòxid de carboni serà expulsat en la respiració (expiració)

CIRCULACIO GENERAL O MAJOR

De l'aurícula esquerra, la sang oxigenada atravessa la vàlvula mitral i passa al ventricle esquerre. El cor, la bombeja i la fa sortir per l'arteria aorta que portarà sang neta a tot el cos.

L'arteria aorta es bifurca i una de les branques va cap braços i cap, i l'altre branca a la resta del cos. Cada arteria es va convertint en branques més petites fins arribar a esdevenir capilars. Els capilars deixen l'oxígen i els nutrients en totes les cel·lules del cos i recullen el diòxid de carboni i els residus. Els capilars es converteixen en venes cada cop més gruixudes. Al final, novament, la sang entra a l'aurícula dreta per la vena cava superior i la vena cava inferior.

Resumint molt:
les venes porten sang dels teixits al cor
les arteries porten sang del cor als teixits





3. ELS VASOS SANGUINIS

Arteries: Per les arteries circula la sang bombejada pel cor. El bombeig fa que la sang circuli a una presió considerable

Venes: Porten la sang al cor però no tenen cap bombeig extern, per tant, s'ho han de fer elles mateixes i, per això, porten unes vàlvules a tot el llarg del seu recorregut. Aquestes vàlvules bombejen cap el cor i impedeixen que la sang retorni

Capil·lars: Són més prims que un cabell i comuniquen artèries i venes. Al ser tan prims, permeten l'intercanvi amb totes les cèl·lules del cos deixant oxígen i nutrients i recollint residus i diòxid de carboni

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada