dilluns, 3 de setembre del 2012

L'escola de Milet. Bertrand Russell

UNA HISTORIA DE LA FILOSOFIA OCCIDENTAL
Bertrand Russell

I . LA FILOSOFIA ANTIGA
Primera part: ELS PRESOCRATICS
2. L'escola de Milet

Els milesians foren els primers grecs que s’establiren a Egipte, al mateix temps, Milet era aliat de Lídia que mantenia relacions amb Babilònia. Eren olímpics, no dionisíacs, però no gaire practicants.

Tales predigué un eclipsi solar el 585 aC. Per a ell tot es compon d’aigua. Descobrí com calcular la distància d’un vaixell des de dos punts diferents a terra. També explicà com calcular l’alçada d’una piràmide. Fou un dels Set Savis de Grècia. Segons la llegenda s’enriquí predient la collida d’olives de l’any següent.

Anaximandre va néixer aproximadament cap el 610 aC. Per a ell tot prové d’una susbstància originaria única desconeguda. Aquesta substància és infinita, eterna, intemporal i engloba tots els móns. Creia que el nostre món és un entre molts.
Per la justícia còsmica i humana “les coses tornen novament allí d’on han sorgit tal com és ordenat; perquè es donen mútuament reparació i satisfacció per llurs injustícies conforme a l’ordre del temps”.
Al món hi ha una certa quantitat de foc, terra i aigua. Cada element, com un déu, intenta dominar els altres. La llei natural comporta l’equilibri entre tots. Això quadra amb la idea de que la justícia està per sobre de déus i homes. Els móns no han estat creats, han sorgit evolutivament. Aquesta evolució també afecta als animals. L’home descendeix dels peixos.
Hom diu que fou el primer en fer un mapa. Creia que la terra era cilíndrica.

Anaxímenes viurà el 494 la destrucció de Milet. Per a ell la substància fonamental és l’aire. La terra té forma de taula rodona. Influí en Pitàgoras (que ja considera la terra com una esfera mentre que els atomistes mantindran la idea d’Anaxímenes).
En el canvi de Milet pel Sud d’Itàlia com a punt central de la filosofia, l’orfisme tindrà molta més importància.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada