UNA HISTORIA DE LA FILOSOFIA OCCIDENTAL
Bertrand Russell
I . LA FILOSOFIA ANTIGA
Primera part: ELS PRESOCRATICS
5. Parmènides
Amb Parmènides de Elea (Sud de Italia) comença la recerca de quelcom no sotmés al temps.
Segons Plató, cap el 450 aC. el vell Parmènides dialogà amb el jove Sòcrates. Es certa la influència de Parmènides en Sòcrates i de Pitàgoras en Parmènides.
Parmènides inventà la metafísica (1) basada en la lògica. Considera els sentits com a simples il•lusions (2). Sols hi ha un esser veritable, infinit i indivisible: l’U. No és com Heráclit unió dels contraris. Els contraris no existeixen, sols l’U.
“Parmènides pressuposa que els mots tenen una significació constant, aquesta és en realitat la base del seu argument, que ell creu inqüestionable. Però encara que el diccionari o l’enciclopèdia ens donin allò que podem anomenar la significació oficial socialment sancionada d’un mot, quan dues persones empren el mateix mot no tenen mai el mateix pensament al cap”. (Pàg. 81) (3)
Notes Personals:
(1) La metafísica estudia los aspectos de la realidad que son inaccesibles a la investigación científica. Según Immanuel Kant, una afirmación es metafísica cuando afirma algo sustancial o relevante sobre un asunto («cuando emite un juicio sintético sobre un asunto») que por principio escapa a toda posibilidad de ser experimentado sensiblemente por el ser humano. Algunos filósofos han sostenido que el ser humano tiene una predisposición natural hacia la metafísica. Kant la calificó de «necesidad inevitable».
El peripatético Andrónico de Rodas (siglo I a. C.) al sacar la primera edición de las obras de Aristóteles ordenó estos libros detrás de los ocho libros sobre física (tà metà tà physiká). De allí surgió el concepto de «metafísica», que en realidad significa: aquello que en el estante está después de la física, pero que también de manera didáctica significa: aquello que sigue a las explicaciones sobre la naturaleza o lo que viene después de la física, entendiendo física en su acepción antigua que se refería al estudio de la physis, es decir, de lanaturaleza y sus fenómenos, no limitados al plano material necesariamente. http://es.wikipedia.org/wiki/Metaf%C3%ADsica
(2) Calderón. La vida es sueño
(3) !!!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada