dissabte, 8 de desembre del 2012

Españolizar


Això d'espanyolitzar els catalans no és nou. Abans es deia castellanitzar. Un exemple seria el Memorial secret preparat pel Compte Duc d'Olivares per a Felipe IV amb data 25/12/1624 (1)

Tenga VM por el negocio más importante de su Monarquía, el hacerse Rey de España; quiero decir, Señor, que no se contente VM con ser Rey de Portugal, de Aragón, de Valencia, Conde de Barcelona sino que trabaje y piense con consejo mudado y secreto, por reducir estos reinos de que se compone España, al estilo y leyes de Castilla sin ninguna diferencia, que si VM lo alcanza, será el Príncipe más poderoso del mundo.

Poc abans de la Guerra dels Segadors del 1640, Olivares ja es plantejava castellanitzar -ara espanyolitzar- Catalunya. Va presentar a Felip IV tres propostes:

a) La primera i la més difícil d'aconseguir, però la millor per totes les parts, seria que Felip IV afavorís als governants de Catalunya donant-lis càrrecs a Castella i fent casaments amb gent de Castella. Caldria fer el mateix amb els castellans, es a dir, donar-lis càrrecs a Catalunya i fent casoris amb catalans.

b) La segona seria que es comencessin les negociacions quan el Rei tingués un exèrcit i una esquadra disponibles per tal d'establir converses des d'una posició de força.

c) "El tercer camino, aunque no con medio tan justificado, pero el más eficaz, sería hallándose VM con esta fuerza que dije, ir en persona como a visitar aquel reino donde se hubiere de hacer el efecto, y hacer que se ocasione algún tumulto popular grande y con este pretexto meter la gente, y en ocasión de sosiego general y prevención de adelante, como por nueva conquista asentar y disponer las leyes en la conformidad de las de Castilla y de esta misma manera irlo ejecutando con los otros reinos."


(1) British Museum, Egerton MS 2053 (Documentos de Olivares), folis 173-218


Recollit per J. H. Elliott. La rebelión de los catalanes (1598-1640). S XXI de España Editores. Historia de los movimientos sociales.
Cap. Olivares y el futuro de España. pàg. 179

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada